V Klondike objavili pred 120 rokmi zlato, začala sa zlatá horúčka

16.08.2016 Celý región

Klondike/Bratislava 16. augusta (TASR) - Na severozápade Kanady v rieke Klondike objavili pred 120 rokmi 16. augusta 1896 bohaté ložiská zlata, ktoré vyvolali tzv. zlatú horúčku (gold rush).

Príležitostný prospektor George Carmack sa potkol o zlato, keď so ženou a spoločníkmi lovili lososy na rieke Klondike v kanadskom Youkone. Na cesty sa vydal v roku 1881 s úmyslom hľadať práve tento drahý a ťažký kov, ale keďže sa mu nedarilo, pustil sa so skupinkou Indiánov na sever do odľahlého youkonského teritória loviť lososy.

Nález zlatého nugetu veľkého ako palec na brehu rieky odštartoval na Klondike zlatú horúčku. Ďalšie prieskumy na jar a v lete nasledujúceho roka ukázali, že v oblasti sa nachádza viac sľubných ložísk. Carmack sa stal boháčom, zo svojho claimu (parcely) vyťažil zlato za milión dolárov a v roku 1922 zomrel bohatý a rešpektovaný v kanadskom Vancouveri vo veku 61 rokov.

Zlato bolo objavené neďaleko sútoku riek Klondike a Youkon. V roku 1897 prišlo do práve založených miest Skagway a Dyea, ktoré sa stali východiskovými miestami k vzdialeným zlatonosným parcelám 30.000 prospektorov. Každý zlatokop musel strastiplnú cestu do odľahlej divočiny merať aj niekoľkokrát. Musel si doniesť so sebou náradie aj jednu tonu zásob na prežitie v tuhej zime. Spočiatku sa dali používať ťažné zvieratá, ale časť strmej cesty k priesmyku bolo nutné absolvovať peši po úzkych schodoch vytesaných v ľade. Na nich postupoval nepretržitý rad mužov: ak niekto spadol, musel začať odznova. Cesta tam nekončila, ešte sa zostupovalo k jazeru a odtiaľ sa zlatokopi opantaní vidinami bohatých nálezísk plavili na vlastnoručne zhlobených plavidlách po Youkone na Klondike.

Zlatá horúčka na Klondike trvala krátko, skončila v roku 1899, exodus dobrodruhov spôsobilo objavenie nového náleziska zlata na Aljaške. Zlatá horúčka na Klondike sa zvykne označovať aj ako najväčšia migrácia ľudí za zlatom v dejinách.

Umelecky opísal život zlatokopov spisovateľ Jack London.
 

Vyberte región